12 Mart 2014 Çarşamba

İlk Türk cad programı "Chizen"

Evet arkadaşlar ilk Türk cad programı olan Chizen'e merhaba deyin. Ben de sadece 3D modelleme kullanabilen biri olarak görüşlerimi aktarayım. Programdan bir kaç görüntü şöyle;




"Chizen, kalıp tasarımı yapan KOBİ'lere yönelik olarak hazırlanmış ilk yerli 3 boyutlu bilgisayar destekli tasarım programıdır. Program katı modelleme, kalıp sihirbazları, standart parça kütüphanesi özelliklerini içermektedir."
Programı Solidworks, Catia gibi diğer cad programlarından ayıran ise bir kalıp setine sahip olması yani kalıp tasarlamaya yönelik bir program olmasıdır. 3D modelleme için diğer programlar bize kolaylık sağlayabilir belki ama bir kalıp tasarım firması iseniz bu program size kalıp kütüphanenizi oluşturma imkanı veriyor. Bir de şeklinizin ölçülerini 3D katı modeliniz üzerinden kolayca değiştirebiliyorsunuz. Yani bu işi yapmak için çizimi açmanız ve oradan değişim yapmanız falan gerekmiyor. 
Şu an için programda bir teknik resim modeli bulunmuyor ama zaman içerisinde o da eklenecekmiş. Program henüz çok yeni olduğu için elbette eksikleri olacaktır ama zaten bu 3D modellemeden çok bir kalıp tasarımı programı. Sonuçta Solidworks veya Catia 5-10 yıllık bir program değiller. Yıllar içinde elbette bizim programımız da iyileşecek ve bize çeşitli kolaylıklar sağlayacaktır. 
Programın bütün özelliklerini ve kullanımını yazamam tabi ki ama basit bir kaç örnek verecek olursam; çizdiğimiz 3 boyutlu katıyı kolayca çoğaltabiliyoruz, şekilleri kolayca istediğimiz yere taşıyoruz, çizimleri istersek saydam istersek görünmez yapabiliyoruz. Kalıpların üretim özelliklerine göre çizimde renk vermek de mümkün olabiliyor. Ayrıca program içerisinde bir sözlük barındırıyor ve kalıp isimlerini farklı bir dile kolayca çevirebiliyoruz. Bu özellikler tasarım yaparken çok faydalı oluyor elbette. 








Sürekli değişen üretim şekilleri ve haliyle de kalıp şekillerinin değişmesi programın kullanımı açısından zorluk oluştursa da, programı kullanan firmalar yeni kalıp şekillerini program üreticisi firmaya bildirdiklerinde yeniden düzenleme yapılıyor. 
Son olarak, yalın felsefe her yerde olduğu gibi burada da gül yüzünü gösteriyor. Bu program da kalıp tasarımında yalın felsefeyi sağlamaya çalışıyor. Tasarım yaparken döküman aramak, ölçüler bulmak, yeniden çizim yapmak gibi iş gücü ve zaman israfları yapmak yerine kalıp kütüphanesinden seçim yapmak elbette daha kolay.


Bu güzel programı düşünen, geliştiren, uygulayan, yapan ekibi çok çok tebrik ediyorum. Ayrıca ilk olarak Balıkesir Üniversitesi'nde tanıtımını yaptıkları için de, bu okulun bir öğrencisi olarak minnettarlığımı belirtmeliyim.
Bir de bu ekibi bizimle buluşturan Ali ORAL hocamıza  ve Alternatif Enerji Sistemleri topluluğuna bu güzel etkinlik sebebiyle teşekkür ederim.

Sevgiyle kalınız...

http://www.mubitek.com/urun-mubicad-2.html

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder