4 Aralık 2013 Çarşamba

Fark yaratın.

Dünkü umutsuz yazımdan sonra yeniden merhaba. Bu blogun sonucu , yani benim ulaştığım nokta ne olacak bilmiyorum ama hep birlikte izleyip göreceğiz. O yüzden yine yazmaya devam edeceğim umudum olur ya da olmaz.
Bu yazımda sizlere (İnşallah okuyan vardır orada bir yerde.) "Fark yaratmak"tan bahsedeceğim. Bu kavramı mühendislik, işletme, iktisat gibi fakültelerdeyseniz ve sık sık seminerlere gidiyorsunuz çok duymuşsunuzdur veya bir yerlerde okumuşsunuzdur. Okumuyor, etkinliklere katılmıyorsanız da hocalarınız illa ki bahsetmiştir. Ben en azından 3 haftada bir denk geliyorum :)
Herkes fark yaratmaktan bahsediyor ama kimse ne olduğunu tam olarak anlatamıyor. Yani evet fark yaratmalıyız ama bu fark nedir?
Ben 2 yıldır dinlediğim konuşmalardan, okuduğum kitaplardan bir şeyler çıkardım ve sizle de paylaşmak istiyorum.
Fark yaratmak adına neler yapılabilir?
> Öncelikle dil öğrenmelisiniz. İmkanınız varsa İngilizce'nin yanına bir dil daha katabilirsiniz. Bu sizi bir üst seviyeye taşır. Kurs imkanınız yoksa bile kendiniz İngilizce öğrenebilirsiniz. İngilizce kitaplar okuyabilir, diziler izleyebilir, kelimeleri ezberleyebilirsiniz. Para harcamadan biraz zaman ayırırsak neden olmasın? Bu konuda yararlı bir çok site var. İlk aklıma gelen; http://www.voscreen.com/
Bence fark yaratmanın en önemli noktası bir fikir bulmaktır. Bu fikir her şeyle alakalı olabilir aslında. Örneğin bir site açabilirsiniz. Bir inşaat mühendisinin taşınmada çektiği zorluktan esinlenerek açtığı siteyi örnek verebilirim bu konuda;  http://armut.com/

> Kesinlikle bir hobiniz olsun. İş dünyasına girdiğimizde harcadığımız boş vakitler için çok üzüleceğiz muhtemelen. Hobi edinmek kişinin kendini tanıması için en ideal yollardan biridir bence. Neye ilginiz ve yeteneğiniz olduğunu ortaya çıkartırsınız. Hem de eğlenmiş olursunuz fena mı? :)

> Staj şart. İş hayatına atılmadan firma deneyimi olmalı. En azından o ortamı tanımış olur, ilerde yabancılık çekmezsiniz. Ben 10 güncük yaptığım yaz stajında bile çok şey öğrendim. Oraya öğrenci olarak gittiğimiz için herkes seve seve yardım ediyor ama yarın çalışan olarak gittiğimizde o kadar yardım alabileceğimizi sanmıyorum. "Üniversite mezunusun bunu da mı bilmiyorsun?" deme ihtimalleri de var. Çekinir insan.

> Bir bilgisayar programını çok iyi öğrenebilirsiniz. Örneğin ilerde proje mühendisi olmak için çizim programı bilmeniz şart. Autocad, Solidworks, 3dsmax veya Catia olabilir. Bence Catia en güzeli. İnsan bedenindeki zorlanmaları falan da analiz edebiliyorsunuz.
Program öğrenmek istemiyorsanız da bir program dili öğrenebilirsiniz.
Bir de bu ara android işletim sistemi aldı başını gidiyor. Onun için program yapmayı, kodlarını öğrenebilirsiniz.
Program veya kodlama bir öğrenciye çok şey katacaktır. Altın bilezik ikisi de.
Bunun için de önerebileceğim siteler;
http://yakinkampus.com/
http://www.catiaturk.com/catia-video-egitim-dersleri
http://www.solidworksvideo.com/
http://www.seyretogren.com/
http://www.androiddeposu.com
http://androidce.blogspot.com/

> Topluluklara girin, organizasyonlarda görevler alın. Profesyonellerle tanışın, sohbet etme fırsatları yakalamaya çalışın. Bir organizasyonda görev almak içimizdeki ekip ruhunu ortaya çıkartıyor.

> Öğrenciyken bir fikir bulup peşinden gidin. Ben fabrikatör olacağım deyin. Sektörünüzü, ürününüzü belirleyin ve ona gerçekten inanın. Belki de fikriniz gerçek olacaktır bilemezsiniz. Gerçek olmazsa da beyin fırtınası yapmış olursunuz. Zarar görmezsiniz. :)

> Son olarak da MS Office çok çok önemli. Her departmanda kullanılıyor Office programları. Bilinmesi  gerekiyor kesinlikle.

Sevgilerimle.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder